Vad gäller för RC

Anmälan till RC:

Du som bedriver taxiverksamhet är skyldig att föra över uppgifter från taxametern till en Redovisningscental. Du behöver göra: 
1. Teckna avtal med vår RC (eget avtal eller avtal via din taxicentral)
2. Anmäl fordon till vår RC
3. Anmäl på Transportstyrelsen vilken RC du har valt för ditt/dina fordon
I menyn till vänster hittar du avtal, samt formulär för Fordonsanmälan.

Data till RC minst 1 gång/vecka:

Enligt lag ska taxiregistrerat fordon minst en gång per vecka skicka in data till RC. Ska fordonet stå still i mer än 7 dagar ska detta anmälas till vår RC. Använd gärna formulären i menyn till vänster (Fordon tillfälligt ur drift) eller maila till rc@structab.se
Om uppgifter inte överförs ser Transportstyrelsen att du har uteblivna överföringar och då kan ditt taxitrafiktillstånd bli återkallat.

Tänk på!

Alla förändringar gällande Regnr och Organisationsnummer (t ex bilbyte och ägarbyte) måste anmälas även till vår RC. Använd formulär i menyn till vänster, eller maila  till rc@structab.se.
Även när fordon avregistreras som Taxi ska detta anmälas till oss.

Det går bra att höra av sig för att kontrollera att dina uppgifter samt fordon är korrekt registrerade, samt för över data enligt gällande regler.

Kontakta oss på rc@structab.se eller telefon 035-190 300

Vad gäller under Corona: 

Vi får många frågor just nu om det är möjligt att pausa sitt fordon som är kopplat till Structabs RC (Redovisningscentral). Svaret på den frågan är NEJ.

Enligt lagen finns det bara två lägen för en personbil. Antingen är det en privatbil eller så är den registrerad som Taxi hos Transportstyrelsen.

Är den registrerad som Taxi MÅSTE den ansluta sig till en RC. Till den RC man valt att tillhöra kan man göra olika anmälan. Man kan t ex anmäla att fordonet är ur trafik mellan två datum. Detta måsta man göra om fordonet är ur trafik i MER än 7 dagar.

Structab skickar varje vecka (enligt lag) en rapport till Transportstyrelsen om vilka fordon (anslutna till Structab RC) som inte rapporterat in taxameterdata de senaste 7 dagarna och som INTE rapporterat att fordonet ska vara ur trafik.

Vi kan alltså INTE ”pausa” ett fordon i vår RC, då skulle vi bryta mot lagen. Däremot har vi temporärt ändrat i våra villkor avseende uppsägning av avtal. Enligt vårt avtal med dig har du 3 månaders rullande uppsägning. Från nu och en tid framöver gäller 1 månads uppsägningstid. Praktiskt sett så innebär det att om du säger upp ditt avtal med oss så kommer det inga fler fakturor men den faktura du fått ska betalas.

OBS! Om du väljer att säga upp ditt avtal med Structab RC (eller någon annan RC) MÅSTE du även avregistrera fordonet som Taxi hos Transportstyrelsen. Gör du inte det riskerar du att ditt Trafiktillstånd återkallas. Detta eftersom fordonet är en Taxi men skickar inte in några data.

Om du har sagt upp ditt avtal med Structab RC och vill ansluta dig igen så måste du teckna ett nytt avtal. Uppläggningsavgift för det är 500 kr.

 

Mer information om Redovisningscentral för Taxi finns på Transportstyrelsen.se